Το Τέλειο Φλυτζάνι Καφέ
Η απόλαυση ενός φλυτζανιού καβουρντισμένου και αλεσμένου καφέ ποτέ δεν ήταν ευκολότερη. Στην Douwe Egberts θέλουμε να απολαμβάνετε στο έπακρο την εμπειρία του καφέ, έτσι συμπεριλάβαμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να παρασκευάζετε κάθε φορά ένα τέλειο φλυτζάνι καβουρντισμένου και αλεσμένου καφέ.
Ακολουθούν ορισμένες μέθοδοι παρασκευής καβουρντισμένου και αλεσμένου καφέ στην άνεση του σπιτιού σας. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι είναι αυτές της καφετιέρας και του φίλτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους παρασκευής κάντε κλικ στα links αριστερά.
Οδηγίες & Συμβουλές για την παρασκευή ενός τέλειου φλυτζανιού καφέ
Οι αρχές της παραγωγής υπέροχου καφέ φίλτρου είναι πάντοτε οι ίδιες, ανεξάρτητα από τον τύπο εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε:
Η καφετιέρα πρέπει να είναι πάντα καθαρή.
Ξεπλένετε το δοχείο της καφετιέρας καλά προτού ξεκινήσετε.
Για την παρασκευή του καφέ χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο νερό. Το νερό αποτελεί το 98% ενός φλυτζανιού καφέ και η ποιότητά του επηρεάζει τη γεύση του.
Η δόση για κάθε φλυτζάνι καφέ είναι ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού. Μπορείτε να αυξομειώνετε τη δόση ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Χρησιμοποιείτε την ίδια ποσότητα καφέ κάθε φορά, έτσι ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ομοιόμορφη γεύση.
Σιγουρευτείτε ότι ο καφές είναι ίσα κατανεμημένος μέσα στο φίλτρο.
Μη χρησιμοποιείτε βραστό νερό. Το βραστό νερό θα ζεματίσει τον καφέ και θα εξασθενίσει τη γεύση του.
Για να μη χάσει ο καφές το άρωμα και τη γεύση του, καταναλώνετέ τον εντός 3 εβδομάδων από το άνοιγμα της συσκευασίας. Όταν ανοίξετε τη συσκευασία, βεβαιωθείτε ότι ξανασφραγίσατε το πακέτο και αποθηκεύετε τον καφέ σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι περίπου 80-85°C.
Ο καφές είναι στο ζενίθ της νοστιμιάς του αμέσως μόλις ψηθεί. Σερβίρετε τον καφέ αμέσως για να απολαύσετε την πλούσια γεύση και το άρωμά του.
Για μια ομοιόμορφη γεύση, ο καφές στην καφετιέρα θα πρέπει να αναδεύεται προτού σερβιριστεί.
Για να διατηρήσετε τον καφέ ζεστό, βάλτε τον σε θερμός. Ποτέ μη ξαναζεσταίνετε τον καφέ καθώς αυτό θα επηρεάσει τη γεύση του.
Χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη οικιακής χρήσης.
Για να φτιάξετε Εσπρέσο
Making Espresso Coffee imagerightΟ όρος 'εσπρέσο' συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν τύπο καφέ, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει την μέθοδο παρασκευής του. Εσπρέσο σημαίνει την γρήγορη έγχυση νερού μέσα από τον αλεσμένο καφέ χρησιμοποιώντας ένα διπλό μπρίκι ή ένα ηλεκτρικό μηχάνημα.Με αυτές τις μεθόδους το νερό διοχετεύεται υπό πίεση μέσα από το λεπτοαλεσμένο και συμπιεσμένο μέσα στο φίλτρο καφέ. Με το μηχάνημα του Εσπρέσο μπορείτε να ετοιμάσετε ένα φλυτζάνι σε περίπου 25 δευτερόλεπτα.
Για να φτιάξετε καφέ χρησιμοποιώντας διπλό μπρίκι
Με την μέθοδο του διπλού μπρικιού, που ονομάζεται επίσης 'Μόκα εξπρές' και ενίοτε 'Ναπολιτάνικος', το νερό θερμαίνεται στον κάτω θάλαμο, και η πίεση που δημιουργείται (μέγιστη 1.5 μπαρ) διοχετεύει το νερό μέσα από ένα φίλτρο όπου υπάρχει αλεσμένος καφές. Στη συνέχεια ο ζεστός καφές φθάνει στον πάνω θάλαμο και είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Γεμίστε τον κάτω θάλαμο με κρύο νερό
Τοποθετήστε το κωνικό φίλτρο μέσα στο θάλαμο
Γεμίστε το φίλτρο με φρέσκο καφέ, και πιέστε τον ελαφρά μέσα στο φίλτρο
Βιδώστε σταθερά το πάνω μέρος του μπρικιού στον θάλαμο
Τοποθετήστε το μπρίκι σε μια πηγή θερμότητας
Put the coffeepot onto the source of the heat.
Όταν ο πάνω θάλαμος του μπρικιού γεμίσει με καφέ, απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
Για να φτιάξετε καφέ χρησιμοποιώντας μηχάνημα Εσπρέσο
Τα ηλεκτρικά μηχανήματα εγχύουν καυτό νερό μέσα από τον αλεσμένο καφέ απευθείας μέσα σε ένα φλυτζάνι. Σε αυτά τα μηχανήματα, η πίεση (τουλάχιστον 9 μπαρ) αυξάνεται με μια αντλία σε συνδυασμό με τη στρώση του καφέ και το σουρωτήρι. Για να αυξήσετε την πίεση το άλεσμα πρέπει να είναι τέλειο, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο πολύ λεπτό αλλά και με συγκεκριμένη κατανομή του αλέσματος. Για να φτιάξουμε Εσπρέσο χρησιμοποιούμε συνήθως έντονα καβουρντισμένο καφέ.